Affinity Mapping je jeden z několika empatických nástrojů využitelných pro tvorbu náborových a marketingových textů. V tomto článku se dozvíte, jak jej používat a k čemu všemu vám poslouží.

Affinity mapping nadesignoval v 60. letech Jiro Kawakita. Je až pro 20 hráčů. Od jejich počtu se odvíjí potřebná doba trvání. Maximum bývá 1,5 hodiny.
Metoda vám pomůže získat srozumitelné výstupy z brainstormingových technik, jakými jsou Empatické mapy a Pain Gain. Slouží k roztřídění informací, které jste při brainstormingu získali, tak, aby vám byly užitečné ve vašich náborových aktivitách.

Než budeme pokračovat – pokud jste přišli na tuhle stránku náhodou a zaujme vás, přečtěte si kontext.

Jak na to?

Affinity Mapping navazuje na předchozí brainstorming. Bez něj nemá význam. Procházíte-li celý seriál o náborových textech, můžete být v zásadě ve dvou situacích:

  1. Máte za sebou některou z brainstormingových technik, o kterých jsem psal dříve, nebo ji plánujete vyzkoušet. V takovém případě budete analyzovat výstupy těchto nástrojů.
  2. Potřebujete si zkrátit cestu a ani Empatickou mapu, ani Pain Gain nechcete využít. V tom případě sestavte tým – může to být jen HR oddělení, nebo HR spolu se zaměstnanci na podobných pozicích, které chcete obsadit, a vedení divizí… A pak projděte rychlým brainstormingem. Hledejte odpovědi na otázky, které vás pálí.
    Toto jsou příklady:
    • Co by měl splňovat uchazeč na pozici, kterou chceme obsadit?
    • Na co můžeme lákat uchazeče v náborovém inzerátu?
    • Jakého kolegu byste si přáli do týmu?

Otázky napište na flip-chart nebo na velký papír. Hráčům rozdejte post-it papírky. Pak jim dejte deset minut na to, aby na papírky napsali své nápady. Bez cenzury. A po deseti minutách vše nalepte na pracovní plochu tak, aby je všichni viděli.

A teď to všechno roztřídíme

Co je dobré si uvědomit

Užitečné odkazy:

Brainstormingové metody – Empatická mapa a Pain Gain
Článek o tom, proč vzniká toolkit pro personalisty
Kontext o empatických nástrojích
Inspirace Gamestormingem – tuhle knížku si chcete přečíst, jestli vás baví hry

autor: Nela Wurmová